Desaťtisíce ľudí spievali pieseň na protest proti Breivikovi

26.04.2012 Celý región

Oslo 26. apríla (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa dnes zišli v nórskej metropole Oslo, aby spevom piesne protestovali proti atentátnikovi Andersovi Breivikovi. Ďalšie tisíce sa k nim pripojili v mestách po celom Nórsku.

Napriek mrholeniu sa v blízkosti budovy súdu, kde prebieha proces s Breivikom, zhromaždilo asi 40.000 ľudí, aby podporili myšlienky ľudskej spolupatričnosti a multikulturalismu.

Účastníci protestu sa pochytali za ruky a spoločne zaspievali v Nórsku populárnu detskú pieseň "Deti dúhy", nórsku verziu skladby amerického folkového speváka Petea Seegera "My Rainbow Race". V speve ich viedol nórsky interpret piesne Lillebjörn Nilsen, ktorý demonštrantom odovzdal pozdravy od 93-ročného Seegera.

Breivik počas procesu túto skladbu s pohŕdaním označil za prostriedok vymývania mozgov a speváka Nilsena za marxistu infiltrovaného do kultúry.

Po dospievaní piesne sa dav vydal z námestia Youngstorget na pochod k budovu súdu, kde dnes pokračovalo pojednávanie s Breivikom výsluchom svedkov ním spáchaného bombového útoku v Osle z 22. júla 2011, ktorý si vyžiadal osem životov a vyše 200 zranených. Okrem toho 33-ročný pravicový radikál v ten istý deň zastrelil 69 ľudí na neďalekom ostrove Utöya.
 

Vyberte región